Ce se întâmplă cu pedepsele inspirate din comunism pentru elevi. Ministerul Educației refuză să spună cine a venit cu ideea

de: Cătălina Burghelea
23 12. 2022

Ministerul Educației intenționa să pedepsească elevii români ca pe vremea comunismului: să fie mustrați în fața clasei, mutați la o altă școală sau sancționați pentru că nu poartă uniformă. Confruntați cu un val de reacții negative, reprezentanții instituției susțin că vor renunța la propunere, dar refuză să spună cine se află în spatele lor.

Ministerul Educației renunță la pedepsele inspirate din comunism pentru elevi

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, ar fi vrut să introducă în Statutul Elevului pedepse traumatizante: mustrarea elevilor în fața colegilor, transferul în altă clasă și sancțiuni pentru lipsa uniformei.

„Sunt copii care spun că profesorilor nu le pasă de noi. Nu le pasă de ce simțim, că nu am înțeles, că avem o zi mai proastă. Profesorii spun noi nu ne mai descurcăm cu anumiți elevi că nu mai pot fi exmatriculați. Soluția va fi ca profesori mai slabi ca putere în sistem să primească acești elevi la clasă”, a declarat Daniela Vișoianu, expert în educație, la Digi24.

Val de critici din partea clasei politice

Inclusiv politicienii critică propunerile, despre care spun că ar încălca legi deja existente și ar crea noi probleme. De pildă, Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, consideră că sunt proceduri de dinainte de 1989: „Se vorbește de ținută adecvată, dar sper să reglementăm foarte clar ce înseamnă ținută decentă, deoarece cuvântul decent poate fi diferit pentru un om de 40-50 de ani și un adolescent de 12-14 ani”.

„Elemente din Evul Mediu”

La rândul său, Ștefan Pălărie, senator USR, a punctat că „elementele nu aduc aminte de comunism, ci de Evul Mediu”, în timp ce Natalia Intotero, deputat PSD, a făcut următoarea remarcă: „Legislatia spune că elevul trebuie să partice la cursuri în școala care este în proximitatea domiciliului, deci ar încălca celelalte prevederi legislative această posibilitate de a-l duce la altă școală. Pe de alta parte avem localități mai mici unde este o singură școală. Ce faci cu acel elev? Unde îl duci? Cred că ar crește și numărul elevilor care ar solicita platp pentru transportul școalar și aici avem din nou probleme”.

Instituția refuză să spună cine le-a propus

Ministrul Ligia Deca și-a intruit un secretar de stat ce să spună, dar a refuzat să dezvăluie cui aparțin aceste propuneri controversate.

„Are mai puțină relevanță atât timp cât e un document intermediar. Veți vedea că atunci când proiectul se va transforma în ordin oficial, aceste lucruri nu se vor mai regăsi”, a replicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Opoziția elevilor a dus la retragerea proiectului de pe ordinea de zi a Comisiei de dialog social. Robert Avram, președinte interimar CNE, a dezvăluit că a solicitat Ministerului Educației o serie de consultări pe acest subiect. Discuțiile despre modificarea Statutului elevului ar urma să fie reluate după sărbători.